Kdo smo

Urarska družina LEČNIK iz Celja

Izhaja iz kmečke družine na Koroškem, katera je dala dva urarja – starejšega Ferda in tretjega otroka po vrsti, Viktorja.
Viktor je rojen leta 1938 in se je od leta 1955 učil pri bratu Ferdu, ki je takrat že imel samostojno urarsko delavnico v Mariboru, na Slovenski ulici.

Urar

20 dni po opravljenem pomočniškem izpitu, leta 1958, je Viktor odšel na triletno služenje vojaškega roka, ko se je vrnil v Maribor mu je delovno mesto ponudil urar Kanič iz Maribora, kakšno leto kasneje pa ga je poklical stric Anton, večini starejšim Slovencem še danes znano urarsko ime iz Celja, češ da ima zanj prosto delovno mesto v knežjem mestu.

Vsa leta je v Viktorju zorela želja po samostojnosti in po dalj časa trajajočem intenzivnem iskanju primernega prostora v Celju (in tudi drugje po Sloveniji) se je z lastnikom zanemarjenega prostora s 7m2 na Aškerčevi 3 v Celju dogovoril za najem prostora katerega pa je občutno preplačal. Razen redne najemnine je ponudil tudi nagrado v višini cca 300 servisov mehanskih ročnih ur. Lastnik prostora je bil vdovec, ki denarja ni potreboval, imel pa je močno trgovsko žilico in je s pridom izkoriščal pomanjkanje prostorov za individualno dejavnost v tistem času. Strah pred odvisnostjo sploh pa govorice o rušitvi objekta na Aškerčevi 3 za namene nove celjske tržnice so Viktorja vedno znova vodile k nagovarjanju lastnika objekta naj mu proda teh sedem kvadratov in po petih letih je lastnik končno popustil. Po nadaljnih 10. letih samostojnega obrtništva je utesnjenost na mali kvadraturi rezultirala v odkupu sosednjih prostorov v izmeri 72 m2, katere je Viktor ponovno preplačal, saj se je taisti lastnik navkljub pri svojem kvartopirskem kolegu ocenjenem lokalu še leto dni pustil prositi naj končno proda. Nekaj let kasneje je splet okoliščin, veliko prepričevanja in spet drago preplačilo pripeljalo do odkupa razlike do celotne hiše v kateri je že nekaj let uspešno delovala urarska delavnica. S tem je Viktor leta 1988 postal 100% lastnik celotne zgradbe v kateri je leta 1968 na 7m2 začel kot najemnik.

urarstvo-lecnik-celje-poslovni-prostoriVsa leta obrtništva je urarska delavnica Viktorja LEČNIKa iz Celja imela veliko dela in tudi v obdobju quartzne revolucije v 80ih letih se je Viktor znal prilagodoti tržišču. Tudi zato je v devedesetih letih minulega stoletja ustanovil uvozno podjetje za ure, katerega je ob upokojitvi leta 1998 prevzel mlajši sin Vito, medtem ko starejši David na isti lokaciji še danes nadaljuje očetovo tradicijo.

David je svojo urarsko kariero začel že kot srednješolec v očetovi delavnici, 1988ega z očetovo pomočjo najel lokal v Slovenskih Konjicah, 4 leta zatem pa kupil lokal prav tako v Slovenskih Konjicah. Izmenjava delovne lokacije z očetom Viktorjem (Viktor po upokojitvi odide v Slovenske Konjice kot pomoč sinu Davidu, ki prevzame lokal na Aškerčevi v Celju) koristi obema, saj je za očeta delo v manj frekventnih Konjicah manj stresno, sin pa na večji kvadraturi in večjem mestu lažje zasidra Urarstvo LEČNIK Celje v slovenskem prostoru.

14 let po upokojitvi Viktor občasno še rešuje urarske probleme delavnice v Celju, medtem ko je delavnica v Slovenskih konjicah trenutno v mirovanju.

V imenu družine LEČNIK Viktorja iz Celja oktobra 2012 zapisal
David LEČNIK

Za delovanje Youtube predvajalnika in Google maps je potrebno sprejeti piškote. Več

Na strani uporabljamo predvajalnik Youtube in zemljevid Google Maps, ki za delovanje potrebujeta piškote. Piškoti so datoteke, ki se shranijo na vašo napravo in omogočajo delovanje storitvam. Vaša odločitev o sprejetju se shrani v piškot, ki se hrani 1 mesec.

Zapri